Producten op alfabet spacer Productgroepen spacer Achtergrond informatie spacer Leveranciers producten spacer Protocollen en richtlijnen spacer Tips and tricks spacer Home pagina
Transparante polyurethaanfolies met lijmlaag (productinformatie)

Folies
Wondfolies zijn transparante folies (meestal polyurethaan folies) met een kleeflaag. Deze folies zijn dun, sterk, dampdoorlatend. Het eerste merk en prototype van dit soort wondfolies was OpSite folie van Smith & Nephew. Door een wond af te plakken met PU-folie wordt een vochtig wondklimaat gecreëerd. Dit wordt ook wel een occlusief wondverband genoemd. Al in de jaren 60 was ontdekt dat de genezing van oppervlakkige wonden (schaafwonden) sneller gaat in een vochtig wondmilieu, onder occlusie (Winter G. Formation of scab and the rate of epithelialisation of superficial wounds in the skin of the young domestic pig. Nature 1962;193:293-294).

De natuurlijke wondgenezing verloopt droog: fibrine lekt uit de wond en droogt uit, dit wordt de korst. De cellen die de wond moeten herstellen, leukocyten, macrofagen en later fibroblasten en keratinocyten kunnen alleen functioneren diep onder de korst, op het niveau waar de fibrinematrix nog niet uitgedroogd is. Bij afplakken met folie droogt de fibrine niet uit. Er ontstaat een vochtig wondklimaat, waarin alle processen sneller verlopen, inclusief de ingroei van epitheel. Er kunnen ook nadelen zijn: occlusieve folies bevorderen infecties en kunnen de huid macereren of smetplekken veroorzaken en ze hebben geen absorptiecapaciteit.

Voorbeelden van folies met kleeflaag zijn OpSite folie, OpSite Flexifix, OpSite Flexigrid, Askina Derm, Bioclusive Plus folie, Biofix PU Fixatiefolie, Kliniderm Film, Mepitel film, Mepore film, Suprasorb F, en Tegaderm film. Polyurethaan folie wondverbanden zijn in diverse varianten beschikbaar. In kleine formaten met een aanbrengvenster, in grote formaten, op rol, als onderdeel van samengestelde wondverbanden, (Kliniderm Film with Pad, Mepore film and pad, PolyMem Film Island), en als onderdeel van infuuspleisters.


Incisiefolies
Incisiefolies zijn identiek aan de bovengenoemde polyurethaanfolies. Incisie folies zoals OpSite (vroeger ook wel OpSite Incise) genoemd zijn steriele zelfklevende transparante polyurethaan folies, ook in grote maten, die bedoeld zijn om een te opereren gebied volledig af te dekken. Vervolgens wordt door het folie heen de incisie gemaakt. Het voordeel hiervan is dat er minder contact is tussen instrumentarium, handschoenen, hechtmateriaal etc. met de huid rondom de incisie. Dit wordt soms gebruikt bij orthopedische ingrepen zoals het inbrengen van heup of knieprothesen.

OpSite folie Tegaderm HP folie
OpSite folie (Smith & Nephew) Tegaderm HP folie (3M)
   
Mepore film Askina Derm folie
Mepore film (Mölnlycke) Askina Derm folie (B Braun)
   
Mepitel film Opsite incisie folie, steriel
Mepitel film (Mölnlycke) Opsite incisie folie, steriel (Smith & Nephew)
home
bezoekers: 17-06-2020