producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Toelichting bij de volgorde van de producten: rode wonden - veel wondvocht (nat)

 

Een rode wond is meestal een wond in de herstelfase, waarvan het wondoppervlak grotendeels of geheel bestaat uit granulatieweefsel (nieuw gevormde capillairen).

 

De combinatie rood en veel wondvocht komt niet zovaak voor. Voorbeelden zijn holten zoals bij diepe decubitusdefecten in de herstelfase, en wonden in een gebied met oedeem (b.v. bij decompensatio cordis, veneuze insuffici�ntie, lymfoedeem). Verder kan de combinatie van rood en sterk exsudatief ook wijzen op hypergranulatie (teveel, vaak boven het niveau van de huid uitstekend granulatieweefsel) wat vaak weer een reactie is op ontsteking (infectie in de wond of in de onderliggende weefsels, fistels). Bij verdenking op infectie moet daarop actie worden ondernomen (wondkweek, zonodig systemische antibiotica). Eventueel kunnen bij infectie antiseptische producten worden toegepast, maar in principe probeert men dat bij rode wonden te vermijden omdat de meeste antiseptische producten toxisch zijn voor granulatieweefsel en ook de ingroei van nieuwe huid vanaf de randen remmen. Hypergranulatie weefsel kan worden behandeld door het aan te stippen met een zilvernitraat stift.

 

Bij een rode wond met veel wondvocht kan een hydrofiber worden gebruikt. Hydrofiber (Aquacel) bestaat uit droge, goed absorberende carboxymethylcellulose vezels die bij contact met wondvocht vervloeiend tot een gel, hetgeen een ideaal wondklimaat is. Bij zeer veel exsudaat kan de hydrofiber toch verzadigd raken, vandaar het advies om een secundair absorberend verband aan te brengen om het wondvocht op te vangen. Bij sterk exsudatieve wonden is het niet verstandig om een occlusief verband zoals een folie met kleeflaag, of een hydrocolloid aan te brengen, omdat dan het wondvocht zich kan ophopen onder het verband.

 

Bij sterk exsudatieve rode wonden kunnen ook alginaten worden gebruikt, die zijn in staat grote hoeveelheden wondvocht te absorberen. Bij minder vochtige wonden zijn alginaten niet geschikt, het materiaal zuigt zich vast aan het wondbed en kan bij te droge wonden moeilijk te verwijderen zijn. Naast absorberend vermogen hebben de alginaten ook een bloedstelpend effect. Zowel hydrofibers als alginaten zijn ook geschikt voor gebruik in holtes.

 

Ook gewone absorberende droge gazen kunnen worden gebruikt bij rode exsudatieve wonden, zowel katoenen als nonwoven synthetische gazen. Het is dan wel raadzaam om tussen de wond en het absorberende gaas een tussenlaag aan te brengen die voorkomt dat het gaas bij verbandwisselingen aan de wond blijft kleven. Zo'n tussenlaag kan zijn een vetgaas (een met paraffine of vaseline ge�mpregneerd wijdmazig gaas) zoals Jelonet, of een van de moderne niet-adherente wondcontactlaag producten zoals Adaptic, of een geperforeerde siliconensheet (Mepitel). De gladafgewerkte modernere producten hechten minder aan de wond dan een vetgaas, maar bij sterk exsudatieve wonden is dat niet een doorslaggevend verschil dus gaat de voorkeur uit naar een simpel en goedkoper vetgaas.

 

Ook een dikke kwaliteit schuimverband kan worden gebruikt. Een schuimverband beschermt en absorbeert wondvocht, het vocht wordt in het sponsachtige materiaal gezogen, waarbij de wondranden relatief droog blijven. Dat gaat echter alleen op indien de absorptiecapaciteit van het schuimverband de hoeveelheid wondvocht aankan. Bij veel wondvocht raakt ook een dik schuimverband uiteindelijk verzadigd. De toplaag van schuimverbanden bestaat meestal uit een polyurethaan folie, waardoor het vocht niet weg kan. Schuimverbanden kunnen daarom alleen toegepast worden bij sterk exsudatieve wonden als ze regelmatig verwisseld worden.

 

Hydrocolloiden worden bij sterk exsudatieve wonden expres niet genoemd als eerste voorkeur omdat de absorptiecapaciteit van het hydrocolloid snel tekort schiet bij veel wondvocht. Hydrocolloiden sluiten een wond helemaal af, ook voor zuurstof. Het gevaar bestaat dat wondvocht zich ophoopt onder het verband en dat wondranden gemacereerd raken.

 

Voorbeeld van een sterk exsudatieve (nattende) rode wond: een decubitus ulcus op de stuit, in de genezingsfase, met een granulerend wondbed. 

Erysipelas bullosa, een vorm van erysipelas waarbij blaarvorming optreedt. Onder de blaren in dit geval oppervlakkige rode wonden, waaruit veel exsudaat lekt.

 

01-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats