producten

op alfabet

product

groepen

achtergrond

informatie

keuze

tabel

wond

wijzers

leveranciers

producten

protocollen

richtlijnen

 

tips

tricks

 

home

(wonden)

Hydrocollo´dverbanden (productinformatie)

 

Hydrocollo´den

Hydrocollo´dverbanden bestaan uit een dikke of dunne zelfklevende laag hydrocolloid, meestal aan de bovenkant bekleed met een polyurethaan toplaag. Het hydrocollo´d materiaal is een mengsel van kleefstoffen zoals polyisobutyleen en gelerende en absorberende deeltjes zoals gelatine, pectine, en carboxymethylcellulose. Polyisobutyleen is in verschillende varianten verkrijgbaar variŰrend van dun en kleverig tot rubberachtig. De hydrocolloid laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem. De eerste hydrocollo´dverbanden zoals Duoderm en Comfeel waren van origine stomaverbanden. Hydrocollo´dverbanden zijn vooral werkzaam omdat ze een vochtig wondklimaat creŰren, waarin autolytisch debridement bevorderd wordt. Verder wordt door de occlusie de obligaat aŰrobe wondflora geŰlimineerd. Een ander gesuggereerd effect is dat door de occlusie een zuurstofgradiŰnt ontstaat tussen de zuurstofrijke wondranden en het anaŰrobe centrum. Die zuurstofgradiŰnt zou de ingroei van endotheelcellen bevorderen. Hydrocollo´dverbanden kunnen dus gebruikt worden om de vorming van granulatieweefsel te bevorderen. Daarnaast kan het vochtige en occlusieve wondklimaat de wondgenezing bevorderen en in sommige wonden pijn verminderen. De producten zijn makkelijk in het gebruik en kunnen meerdere dagen blijven zitten afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht en de dikte van de hydrocollo´dlaag. Als ze verzadigd zijn of aan de rand lekken moeten ze worden vervangen.

 

Voorbeelden van hydrocollo´dverbanden zijn Duoderm, Duoderm E, Duderm ExtraThin, Duoderm Signal, Comfeel Plus, Combiderm, Askina Hydro, Kliniderm Hydro, Nu-derm hydrocollo´dverband, Suprasorb H, Tegaderm hydrocollo´dverband.

 

 

Voorbeeld van een dik hydrocolloidverband

Hydrocolloid laag afgedekt met polyurethaan folie

voorbeeld van een dik hydrocolloid

 

 

hydrocolloid laag  en folie

 

Duoderm E hydrocolloidverband

Duoderm Extra Thin hydrocolloidverband

DuoDerm E hydrocollo´dverband

 

 

Duoderm Extra Thin hydrocollo´dverband

 

Comfeel plus hydrocollo´dverband

Kliniderm Hydro hydrocollo´dverband

Comfeel plus hydrocollo´dverband

Kliniderm Hydro hydrocollo´dverband

 

 

Hydrocollo´den kunnen bij veel verschillende wonden en verschillende fasen worden toegepast. Bij diepe wonden met necrose en ondermijnde wondranden kunnen ze beter niet worden toegepast, omdat het gevaar bestaat dat het wondvocht dan niet draineren en een weg zoekt naar de omgeving via weefselspleten. De dikkere hydrocollo´den kunnen ook gebruikt worden om de huid te beschermen tegen druk. Een andere toepassing is het gebruik van hydrocollo´den op de intacte huid rond een wond, om die te beschermen tegen de inwerking van vocht of adhesieve wondverbanden. Hydrocollo´den met een kleeflaag kunnen incidenteel de omgevende huid irriteren. Ook contactallergie voor de kleeflaag komt voor. De verbanden verweken de wond, necrose en korsten en de omgevende huid. Door het wekende effect kan een wond bij de eerste verbandwisseling wat groter zijn. Ook komt er vaak een vieze anaerobe geur vrij en een op pus lijkende mix van hydrocolloid, wondvocht, en debris. PatiŰnten moeten gewaarschuwd worden dat dit er bij hoort, anders denken ze dat het verband averechts werkt.

 

 

Terug naar tabel met bestelinformatie:

 - Hydrocollo´dverbanden

 

01-09-2013

Advertenties

van Google

AdSense:

  

bezoekers:

free web stats