Producten op alfabet spacer Productgroepen spacer Achtergrond informatie spacer Leveranciers producten spacer Protocollen en richtlijnen spacer Tips and tricks spacer Home pagina
Hydrocolloïdverbanden (productinformatie)

Hydrocolloïden
Hydrocolloïdverbanden bestaan uit een dikke of dunne zelfklevende laag hydrocolloïd, meestal aan de bovenkant bekleed met een polyurethaan toplaag. Het hydrocolloïd materiaal is een mengsel van kleefstoffen zoals polyisobutyleen en gelerende en absorberende deeltjes zoals gelatine, pectine, en carboxymethylcellulose. Polyisobutyleen is in verschillende varianten verkrijgbaar variërend van dun en kleverig tot rubberachtig. De hydrocolloïd laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem. De eerste hydrocolloïdverbanden zoals Duoderm en Comfeel waren van origine stomaverbanden.

Een hydrocolloïd verband wordt over een wond heen geplakt en sluit de wond helemaal af van zuurstof. Bacteriën die zuurstof nodig hebben om te overleven (aërobe bacteriën) gaan hierdoor dood. Bacteriën die zonder zuurstof kunnen overleven (anaërobe bacteriën) blijven over. Een hydrocolloïdverband doodt dus een gedeelte van de bacteriën. De overblijvende anaërobe bacteriën kunnen wel een onaangename geur veroorzaken.

De onderste laag van het verband neemt wondvocht op en vervloeit tot een gel die goed contact maakt met de wondbodem. Hydrocolloïdverbanden zijn vooral werkzaam omdat ze een vochtig wondklimaat creëren, waarin autolytisch debridement bevorderd wordt. In een vochtig wondklimaat verloopt het proces van wondgenezing sneller dan in een droog wondklimaat. Bij chronische wonden is er vaak dood weefsel in de wond en dat moet worden opgeruimd door de cellen van het afweersysteem (leukocyten en macrofagen). Deze cellen kunnen hun taak beter uitoefenen in een vochtige wond dan in een uitgedroogde wond met een korst er op. Ook de huidcellen kunnen beter en sneller ingroeien in een vochtige wond dan in een droge wond. Vaak is er ook minder pijn in wonden die vochtig worden gehouden.

Verder is er een theorie dat het afsluiten van een wond van zuurstof de vorming van nieuwe bloedvaten stimuleert. Een verschil in zuurstofconcentratie is een prikkel voor bloedvaten om te gaan groeien, en ze gaan zich vermeerderen in de richting van het gebied waar de zuurstofconcentratie het laagst is. Hydrocolloïdverbanden kunnen dus gebruikt worden om de vorming van granulatieweefsel te bevorderen.

Hydrocolloïden kunnen bij zeer veel verschillende wonden worden gebruikt en ze kunnen in bijna alle fasen van wondgenezing worden toegepast. De producten zijn makkelijk in het gebruik en kunnen meerdere dagen blijven zitten afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht en de dikte van de hydrocolloïdlaag. Als ze verzadigd zijn of aan de rand lekken moeten ze worden vervangen. Ze worden gebruikt bij het open been (ulcus cruris venosum) en bij doorligwonden (decubituswonden) en bij tal van andere wonden. De dikkere hydrocolloïden kunnen ook gebruikt worden om de huid te beschermen tegen druk. Schaatsers gebruiken ze om de voet te beschermen tegen blaren, wielrenners gebruiken ze om door te kunnen fietsen met schaafwonden. Een andere toepassing is het gebruik van hydrocolloïden op de intacte huid rond een wond, om die te beschermen tegen de inwerking van vocht of de kleeflagen van andere pleisters. Of als basis om de folie van VAC therapie goed op te kunnen plakken.

Bij diepe wonden met necrose en ondermijnde wondranden kunnen ze beter niet worden toegepast, omdat het gevaar bestaat dat het wondvocht dan niet kan draineren en een weg zoekt naar de omgeving via weefselspleten. Hydrocolloïden met een kleeflaag kunnen incidenteel de omgevende huid irriteren. Ook contactallergie voor de kleeflaag komt voor. De verbanden verweken de wond, necrose en korsten en de omgevende huid. Door het wekende effect kan een wond bij de eerste verbandwisseling wat groter zijn. Ook komt er vaak een vieze anaërobe geur vrij en een op pus lijkende mix van hydrocolloid, wondvocht, en debris. Patiënten moeten gewaarschuwd worden dat dit er bij hoort, anders denken ze dat het verband averechts werkt.

Werkingsmechanisme hydrocolloïd verband



Voorbeelden van hydrocolloïdverbanden zijn Duoderm, Duoderm E, Duderm ExtraThin, Duoderm Signal, Comfeel Plus, Biatain Super hydrocolloid, Cutimed Hydro, Kliniderm Hydrocolloid verband, Medihoney HCS Hydrogel-Hydrocolloid verband, Nu-derm hydrocolloïdverband, Replicare Ultra, Suprasorb H, Tegaderm hydrocolloïdverband, en XtraSorb HCS Hydrogel Hydrocolloidverband.

Voorbeeld van een dik hydrocolloidverband Hydrocolloid laag afgedekt met polyurethaan folie
Voorbeeld van een dik hydrocolloïd Hydrocolloïd laag en folie
   
Duoderm E hydrocolloidverband Duoderm Extra Thin hydrocolloidverband
DuoDerm E hydrocolloïdverband Duoderm Extra Thin hydrocolloïdverband
   
Comfeel plus hydrocolloïdverband Kliniderm Hydro hydrocolloïdverband
Comfeel plus hydrocolloïdverband Kliniderm Hydro hydrocolloïdverband


Links naar tabel met bestelinformatie:
 - Hydrocolloïd verbanden
 - Hydrocolloïd pasta

Folder over hydrocolloïdverbanden voor patiënten:
 - Hydrocolloïd verband

home
bezoekers: 17-06-2020