Producten op alfabet spacer Productgroepen spacer Achtergrond informatie spacer Leveranciers producten spacer Protocollen en richtlijnen spacer Tips and tricks spacer Home pagina
Honing bevattende wondbedekkers (productinformatie)

Honing bevattende producten
Honing wordt al eeuwenlang als wondbedekker gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten al honing in wonden. Honing heeft de consistentie van een gel, en de hoge glucoseconcentratie (hyperosmotisch) werkt antibacterieel. Bacteriën kunnen in dit soort hoge suikerconcentraties niet leven. Sommige honingen bevatten daarnaast ook nog andere antibacteriële bestanddelen zoals het enzym glucoseoxidase, dat glucose omzet in gluconzuur en waterstofperoxide, dat een antibacteriële werking heeft.

Honing Manuka honing


De exacte samenstelling van de honing hangt af van het bijenvolk en de omgeving waar de nectar is verzameld. De Manuka honing bijvoorbeeld is een bijzondere honing die alleen in Nieuw Zeeland wordt gemaakt in een omgeving waar veel Manuka bomen (Leptospermum oftewel Manuka of 'Tea tree') voorkomen. De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van de Manuka bloemen verzamelen heeft een eigen smaak, en is veel donkerder en rijker dan klaverhoning. Het bijzondere aan Manukahoning echter is de sterke antibacteriële en schimmeldodende werking. De beste kwaliteit Manukahoning met de meeste antibacteriële eigenschappen komt van bijenkorven die in het midden van ongerepte natuur geplaatst worden met een overvloed aan Manukastruiken.

Er zijn diverse wondbedekkers op basis van honing verkrijgbaar, in de vorm verbandgazen, zalven en gels. Enkele voorbeelden zijn Medihoney, Melmax, Mesitran, Principelle IF en Revamil. Melmax is een combinatie van honing en de stof PHI-5 (polyhydrated ionogens), een metalloproteinase remmer.

Niet alle honingverbanden zijn hetzelfde, sommige gebruiken de magie van honing als marketing methode maar bevatten maar weinig honing, of niet de goede honing met de hoge concentratie glucoseoxidase.

Mesitran honing bevattende vetgaas Mesitran soft gel honing wondgel
Mesitran honing vetgaas (Klinion) Mesitran soft gel (Klinion)
    
Melmax honingverband met PHI-5 Principelle IF honing verband en gel (Principelle)
Melmax honing verbanden (Principelle) Principelle IF honing verband en gel (Principelle)
    
Revamil honing wondbedekkers Revamil balm honingzalf
Revamil honing wondbedekkers (Biologiq) Revamil balm honing zalf (Biologiq)
    
Medihoney Apinate (Spring Medical) Medihoney HCS (Spring Medical)
Medihoney Apinate (Spring Medical) Medihoney HCS (Spring Medical)
   
Medihoney Antibacterial Wound Gel (Spring Medical) Medihoney HCS Non-Adhesive (Spring Medical)
Medihoney Antibacterial Wound Gel (Spring Medical) Medihoney HCS Non-Adhesive (Spring Medical)


Links naar tabel met bestelinformatie:
 - Honing bevattende producten

home
bezoekers: 24-05-2021