Producten op alfabet spacer Productgroepen spacer Achtergrond informatie spacer Leveranciers producten spacer Protocollen en richtlijnen spacer Tips and tricks spacer Home pagina
Alginaten

Alginaten
Alginaten kunnen worden beschouwd als een variant van xerogels (producten die in een droge vorm worden aangebracht en bij contact met wondvocht een gel vormen). Ze zijn gemaakt uit bruin zeewier (kelp) dat gewonnen wordt uit koude kustwateren. Het actieve bestanddeel algin (alginic acid, alginate) is een wit tot geelbruin poeder, granulaat of vezelig materiaal dat in staat is 200-300 x zijn eigen gewicht in water te absorberen. Het is een polysaccharide, opgebouwd uit mannuronaat en guluronaat. Omdat het een natuurproduct is, varieert de samenstelling. Er zijn alginaatverbanden met veel mannuronaat (b.v Algisite M en Suprasorb A), die makkelijk een gel vormen, en er zijn alginaatverbanden met veel guluronaat (Kaltostat, Urgosorb en Kliniderm Alginate), die hun vezelige structuur lang behouden en alleen aan het wondoppervlak een gel vormen.

Kelp (zeewier), de bron van alginaten Structuurformule van alginaten
Kelp (zeewier), de bron van alginaten Structuurformule van alginaten
   
Kaltostat alginaatverband Melgisorb alginaatverband
Kaltostat alginaatverband Melgisorb alginaatverband
   
Algisite Ag alginaatverband met zilver Algisite Ag alginaatverband met zilver, streng
Algisite Ag alginaatverband met zilver Algisite Ag alginaatverband met zilver, streng

De alginaten hebben een hoge absorptiecapaciteit, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik bij veneuze ulcera onder een compressieverband. Alginaatverbanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, ook in de vorm van strengen voor het tamponeren van wonden. Er bestaan ook combinaties van alginaat met koolstof (Carboflex alginaatverband) en met zilver (Acticoat Absorbent, Algisite Ag, Melgisorb Ag, Silvercel, Suprasorb A + Ag, Tegaderm Alginaat Zilver, Urgosorb Ag). De alginaten in alginaatverbanden zijn gebonden aan calciumionen of natriumionen. Alginaat verbanden hebben ook haemostatische eigenschappen, waarschijnlijk t.g.v. de calcium-ionen. Voorbeelden van verbanden met veel calciumalginaat zijn Kaltostat en Melgisorb. Kaltostat wordt vanwege de haemostatische eigenschappen soms toegepast op donorsite wonden of op chirurgische wonden die opengelaten worden.


Links naar tabel met bestelinformatie:
 - Alginaatverbanden

home
bezoekers: 24-05-2021